Welkom op De Boswerf

Projecten


Het is allemaal begonnen met een koffiemachine voor de Boswerf. Vrijwilligers die dagelijks werken op de Boswerf verdienen op zijn tijd een goede bak koffie! De koffiemachine is misschien wel het meest gebruikte apparaat van de Boswerf. En ook u kunt er van profiteren. Met de hulp van de donateurs, fondsen en de bedrijfspartners zijn de afgelopen jaren al vele mooie speel- , natuurbelevings- en educatieve projecten gerealiseerd. Naast de leskisten en de GPS in 2006 even een kleine opsomming:


Ben je wel eens verdwaald op De Boswerf? Als je hier "Nee" op antwoord dan ben je vaak genoeg geweest. Nieuwe mensen weten vaak niet wat we allemaal op De Boswerf doen en waar alles is. De Vrienden van De Boswerf heeft gezorgd voor een robuuste plattegrond bij de entree van het terrein.


In voorjaar 2017 is met medewerking van de Vrienden van De Boswerf, de Firma Westerhaard in Woudenberg, de Algemene Seniorenvereniging Zeist, en een overheidssubsidie voor milieuvriendelijk investeren een Pelletkachel geplaatst op De Boswerf. Hiermee kan De Boswerf een van haar milieu doelstellingen vervullen. Men gebruikt een zeer milieuvriendelijke brandstof en tegelijkertijd bespaart men in het bezoekerscentrum op energiekosten. En gezellig dat het is bij het kachelvuurtje..

Bijen en Vlinders hebben het niet gemakkelijk in Nederland. Waar voor de vlinders het belangrijk is de juiste beplanting toe te passen, moet je de Bijen nog een extra handje helpen. De Boswerf heeft een sinds 2016 een heuse Imker in huis en heeft Bijenkasten met een volk laten plaatsen. De Vrienden van De Boswerf heeft besloten bij te dragen in de imkeruitrusting. Want zeg zelf. Hoe nuttig Bijen ook zijn, een beetje bescherming is wel aan te bevelen. En als je de Imker ziet vraag dan maar eens naar het Steinlaanvolkje.

Wie kent hem niet. Ben je op De Boswerf geweest dan heb je hem minstens gezien. De Spin. Midden op het terrein als markant verzamelpunt en klimobject stond De Spin met zijn glijbaan. Helaas is na 17 jaar gebleken dat onderhoud niet meer zinvol was. In oktober 2017 heeft De Boswerf besloten een geheel nieuw klim/verzamelobject te plaatsen waarbij uiteraard de glijbaan weer terug is gekomen. Dankzij de Vrienden van De Boswerf is het nieuwe klimtoestel extra uitgebreid en wordt een verbinding gelegd tussen de speeltoestellen.

In 2015 is de tipi vernieuwd. Na de realisatie in 2006 was de tipi aan vervanging toe. In de tipi is ruimte voor ongeveer 20 kinderen en biedt tal van mogelijkheden voor activiteiten. Er kan, zoals in een echte tipi, binnen een vuurtje gestookt worden
(alleen onder deskundige begeleiding).


In 2009 heeft de Vriendenstichting met hulp van de Ronde tafel 147 Kromme Rijn én de Van Tellingen-Pul Stichting een speelbos gerealiseerd. Door landschapsarchitect Paul van Eerd, van bureau Buitenruimte, is een deel van De Boswerf opnieuw ingericht. Dit biedt de mogelijkheid voor kinderen om de natuur spelenderwijs te ontdekken en te beleven. De Vrienden van De Boswerf betalen de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden van het Speelbos. Zo kunnen kinderen en ouders er op vertrouwen dat de maximaal haalbare veiligheid geboden wordt.

Voor de ontvangst van bezoekers, uw kopje koffie, genieten van de zon terwijl de kinderen spelen, heeft de Stichting een paviljoentent laten plaatsen. Hiermee wordt de ontvangst vergroot en verbeterd.

De realisatie van De Eetbare tuin is een belangrijke aanvulling op het terrein. Dankzij u kunnen kinderen en ook volwassenen leren welke planten eenvoudig zelf voor de voedselvoorziening kunnen zorgen.

Wat is er leuker voor kinderen dan te spelen met water en zand. Niets toch! De Boswerf is door ons verrijkt met een heuse waterpomp. Door medewerking van de Van Tellingen-Pul Stichting en een extra gift van Price Waterhouse Coopers is het mogelijk geworden om deze pomp echt werkend op grondwater te realiseren.

Een van de eerste projecten van de Vrienden van de Boswerf (2005) betrof een heuse plaggenhut. Iedereen kan beleven hoe mensen vroeger leefden, zelf hun voedsel verbouwden en dan naar buiten en het zelf proberen net zo waardevol te doen.
Helaas is door weer en wind de Plaggenhut onveilig geworden. Waar mensen vroeger dan een nieuwe hut bouwden is heden ten dage geen financiering aanwezig om een dergelijk uniek object in stand te houden. De Plaggenhut is in 2016 verwijderd.

2014: Met medewerking van De Ronde Tafel Bunnik hebben de vrienden een authentieke houtgestookte pizza- en broodjesoven kunnen schenken aan De Boswerf. Groepen kunnen op verzoek en in overleg gebruik van maken van de leemoven.En zo zijn er nog vele andere bijdragen. In 2012 heeft de Stichting bijgedragen aan de zonnepanelen op De Boswerf, een informatiebord in 2010 en een bijdrage voor een overkapping in 2010. In 2011 bijenkasten, en daarnaast geeft de Stichting regelmatig kleinere bijdragen voor lesmaterialen of onderhoudszaken.