Historie
De Boswerf is als schoolbiologisch centrum geopend in 1978. In de begin jaren werden de kosten van De Boswerf rechtstreeks door de Gemeente Zeist betaald. Enige jaren later is De Boswerf om organisatorische redenen overgegaan naar de Milieudienst Zuid Oost Utrecht. De Milieudienst Zuid Oost Utrecht is later opgegaan in de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU).
Rond 1990 is het schoolbiologisch centrum een bezoekerscentrum geworden. Deze overgang kon worden gedaan nadat eerst uitvoerig bezien was of er voldoende vrijwilligers zouden zijn om het bezoekerscentrum met al zijn publieksactiviteiten te bemensen. Toen dat gerealiseerd was werden er ook veel activiteiten georganiseerd voor groepen kinderen buiten de scholen om. Veel vrijwilligers dragen De Boswerf een warm hart toe. Zodanig zelfs dat enkele enthousiastelingen gelden gingen inzamelen om financieel meer mogelijk te maken op De Boswerf.
Om de financiële mogelijkheden van het bezoekers centrum te verruimen is bij het 25 jaar bestaan van het centrum in 2003 de Stichting Vrienden van De Boswerf in het leven geroepen.
De medewerkers van De Boswerf, werkzaam voor het beheer en voor de Educatie hebben allen veel plannen waarvoor de ODRU niet altijd budget heeft. De medewerkers, waar we ook ruim 30 vrijwilligers bij tellen, hebben wel de energie voor de realisatie maar niet de gelden voor de materialen.
De Stichting Vrienden van De Boswerf heeft donateurs die allen jaarlijks een gift aan de Stichting overmaken. Daarnaast bemiddeld het bestuur van de Stichting bij de aanvraag bij externe fondsen binnen en buiten Zeist.
Het Zeisterbos is met zijn leeftijd van ruim tweehonderd (200! ) Jaar zeer bijzonder omdat de meeste Nederlandse bossen niet ouder dan zestig Jaar zijn. Het Zeister/Jos kent dan ook een bijzondere flora en fauna. Deze is zeer gevarieerd. In het Zeisterbos kun je dan ook uilen en reeën tegenkomen.
Het Zeisterbos behoorde oorspronkelijk tot het landgoed Beek en Royen. Dit landgoed is aangelegd omstreeks het jaar 1771 en is volgens de toen populaire strakke barokstijl aangelegd. Het lanenstelsel was recht en geometrisch van vorm met onder meer de Woudenbergseweg als as. In die tijd was deze weg een bomenrijke weg. Een echte Laan. Je kunt het nog wel zien maar de verkeersdrukte van nu laat je dat helaas allemaal vergeten. In het bos zijn natuurlijk nog wel enkele prachtige lanen over. De gemeente Zeist kocht het bos in 1913. Men wilde het als recreatiegebied aan de bevolking ter beschikking stellen. Uiteraard kost dat onderhoud geld en tijd. Het 184 ha grootte bos is in 1994 aan het Utrechts Landschap overgedragen.
Naast twee wandelroutes is er in het bos een Trimbaan en is het De plaats waar u Bezoekerscentrum De Boswerf tegenkomt. Tijdens openingstijden kunt u op het terras van het bezoekerscentrum genieten van een warm of koud (alcoholvrij) drankje Ook kunt u dan voor onder andere zoekkaarten, loeppotjes, loepjes en wandelboekjes in het winkeltje terecht. In het gebouw zijn o.a. exposities over de natuur in de omgeving. Buiten op het terrein vindt u een echte plaggenhut, een landschapstuin en een (verwarmd) terras. Kinderen kunnen zich uitleven in het aangelegde naiuurspeelbos en de kleine beestjestuin. De kippen lopen er om heen. En vogels en dieren spotten kun je in de Kijkhut.
Vlakbij het beroemde Hertenkamp van Zeist aan de Woudenbergseweg / Pr. Bernardlaan kunt u gratis parkeren. Maar liever hebben we dat u op de fiets komt. Met de fiets kunt u tot bij de Boswerf komen.
Al met al een mooi gebied voor een dagje uit met kinderen.